Få styr på afkøling og spar penge på din varmeregning

Er du god til at udnytte din fjernvarme, før vandet bliver sendt tilbage til os? Med et større fokus på afkøling af dit fjernvarmevand kan vi sammen nedbringe energiforbruget og dermed gøre noget godt for din pengepung og for miljøet. Afkøling er nemt for dig som forbruger og hjælper os med at leve op til vores mission om at sikre dig en pålidelig, billig og driftssikker varmeforsyning.

Hvad er afkøling egentlig for noget? Du bliver forsynet med fjernvarme gennem et rørsystem, hvorigennem vi pumper opvarmet vand ud til dig. Det varme vand bruger du hjemme hos dig, når du åbner den varme hane eller tænder for gulvvarme eller radiator. Herefter bliver det afkølede vand automatisk sendt tilbage til os. Og så starter hele processen forfra.

Afkøling handler ikke om, at du skal sidde med klaprende tænder og tykke striktrøjer i iskolde rum. Afkøling handler om, at du som forbruger udnytter varmen fornuftigt, før vandet kommer retur til os.

Det betyder blandt andet, at du ikke bør tænde radiatoren på fuldt blus, så det varme vand ryger hurtigt igennem systemet. Med afkøling kan vi i fællesskab sikre, at du får en billigere varmeregning, samtidig med at vi undgår at varme for meget vand op, som ender med at gå til spilde.

Hvad er afkøling?

Afkøling er forskellen mellem temperaturen på det vand, du får ind i dit hus (fremløb), og temperaturen på det vand, der løber tilbage til os (retur). I vinterhalvåret kan du normalt afkøle vandet til under 30 °C, fordi du bruger dine radiatorer eller gulvvarme. 

Det gælder om, at vandet er afkølet så meget som muligt, før det kommer tilbage til os. Hvis fjernvarmevandet ikke er afkølet nok, er det fordi, det varme vand løbe alt for hurtigt igennem systemet. Det har den konsekvens, at vi skal sende mere varmt vand ud i systemet, eller at vi er nødt til at gøre vandet endnu varmere. Begge dele vil gøre både din og resten af forbrugerne hos Tørring Kraftværks varmeregning dyrere. 

Hvad kan du selv gøre?

Du kan med små justeringer sikre en bedre afkøling af dit fjernvarmevand:

  • Indstil dine radiatorer korrekt, så de er varme i toppen, men kolde i bunden
  • Indstil radiatorer i samme rum til den samme temperatur, så de ikke skal overkompensere
  • Hold døren lukket mellem rum, hvor du vil have forskellige temperaturer
  • Sørg for at slukke dine radiatorer, mens du lufter ud. Frisk luft er nødvendigt for et sundt indeklima, men hvis du ikke slukker dine radiatorer, vil de registrere den kolde luft og pumpe mere varmt vand ud
  • Hvis du har gulvvarme, bør temperaturen på det vand, der sendes ind i dit hus, begrænses til 30 °C. Du bør også undlade at skrue op og ned for din gulvvarme hele tiden. Vores system registrerer disse udsving og sender varmere vand ud i dine rør. En stabil temperatur sikrer dig en god opvarmning, og du undgår varmespild.
  • Hvis du har en varmtvandsbeholder, er den optimale temperatur 55 °C

Hvis du har nogle spørgsmål til dit eget varmeforbrug, eller du ønsker at høre nærmere om, hvordan du kan sikre en bedre afkøling, er du altid velkommen til at kontakte os på telefon + 45 7580 1955 eller på mail info@tkvv.dk

//