Et sundere indeklima giver billigere varme

 

Indeklimaet i vores hjem betyder meget for velværet og sundheden. Faktisk kan du se på din varmeregning, hvis du lever i et fugtigt miljø. Dårlig og fugtig luft er nemlig dyrere at varme op. Med vores 10 gode råd kan du blive klogere på, hvordan et godt indeklima kan give dig en billigere varmeregning.

Når du lufter ud, tørrer vasketøjet udenfor eller har samme temperatur i alle rum, fjerner du fugt og minimerer skimmelsvamp. Dét giver et sundere indeklima i dit hjem. Fugtig luft er skidt for sundheden, men faktisk også for din varmeregning, fordi det koster dig mere at varme op – end hvis luften er tør. Med få justeringer kan du komme den fugtige luft til livs. 

Derfor har vi samlet 10 gode råd til dig, som du kan følge for at opnå et bedre indeklima og en billigere pris på varmen.

 

  1. Luft godt ud, gerne to til tre gange om dagen. Husk at slukke for dine radiatorer eller gulvvarmen imens. Det er vigtigt, at vinduerne ikke står på klem i flere timer ad gangen. Hvis vægge og gulve bliver helt kølet ned, tager det længere tid at varme op igen. Dét kræver mere energi og kan på sigt koste dig mange penge. Derfor er hurtig og effektiv udluftning bedst. Du bør også tjekke dine opvarmede rum for utætte vinduer for at undgå et stort varmespild.

  2. Varm alle rum op til den samme temperatur. Når du holder en jævn rumtemperatur på mellem 20 og 23 grader i alle rum, får du en billigere varmeregning. Lader du dørene stå åbne mellem rummene, får du også en bedre luftcirkulation i boligen. Hvis du godt kan lide at sove i et køligt rum, så luft ud inden sengetid eller hold døren lukket ind til soveværelset hele dagen.

  3. Tør aldrig dit vasketøj indenfor. Det giver nemlig større risiko for forekomster af skimmelsvamp og fugt. Det er skidt for din sundhed, men stiller også større krav til din gulvvarme eller radiatorer, fordi de bruger mere energi på at varme fugtig luft op. Brug i stedet en tørretumbler, eller hæng dit vasketøj til tørre udenfor. Har du ikke lige mulighed for dette, kan du investere i en affugter til boligen, som kan opsamle kondensen.

  4. Luk døren til badeværelset, når du har været i bad. Din boligs vådrum er typisk meget fugtige. Derfor er det vigtigt, at du holder fugten inde, så den ikke breder sig til resten af hjemmet. Sørg for at fjerne overskydende vand fra vægge og gulve, og lad ventilatoren køre, mens du lufter godt ud.

  5. Tør dine vinduer af med en klud eller køkkenrulle hver morgen. Hvis der fugtig luft i dine rum, kan du opleve, at der er meget dug langs kanten af ruden indenfor. Det er vigtigt at få fjernet, så der ikke danner sig skimmelsvamp. En høj luftfugtighed giver desuden en dyrere varmeregning, så sørg for at få bugt med fugten.

  6. Skru ned for varmen, når du ikke er hjemme. Hvis du er væk i længere tid ad gangen, kan du med fordel skrue din gulvvarme eller radiatorer ned på 17-18 grader, så luftfugtigheden holdes nede – og luften dermed er billigere at varme op.

  7. Gør rent mindst en gang om ugen. Når du holder dit hjem rent, fremmer du et bedre indeklima uden fugt og skimmelsvamp.

  8. Husk at tænde emhætten, når du laver mad – og lad den køre lidt efter. Den sørger for at suge det sidste kondens til sig, så det ikke breder sig som fugt til resten af rummet og boligen. Har du mulighed for det, kan du også med fordel lukke døren til køkkenet, indtil kondensen er suget væk.

  9. Undgå at stille dine møbler op ad de kolde ydervægge. Det skaber nemlig kondens og giver et fugtigt miljø, hvor skimmelsvamp trives. Det er skidt for dit helbred og koster mere at varme op.

  10. Hav tjek på ventilerne. Hvis du har en ventil, en rist eller et spjæld i dine vinduer, er det en god idé at lade det stå åbent. På den måde bliver luften i dit hjem udskiftet i løbet af dagen, hvilket skaber et bedre indeklima.

Kilde: bolius.dk

//