Varme uden uforudsete udgifter

Højstemte ytringer om kloden og klimaets fremtid behøver ikke ledsage tilvalget af fjernvarme. Det kan også bare handle om almindelig økonomisk snusfornuft og ønsket om et nemmere liv.

Den pensionerede bankmand Hans Klejstrup fra Tørring havde ikke brug for længere betænkningstid, da Tørring Kraftvarmeværk sendte et tilbud i foråret 2021. Tilbuddet lød på at etablere fjernvarme i familiens parcelhus, lukke gasforbindelsen og afskaffe det gamle gasfyr. Det hele kunne ske kvit og frit.

- Selv før krigen i Ukraine vidste vi jo godt, at gaspriserne med stor sandsynlighed ville stige. Samtidig skulle vores gasfyr udskiftes inden for en overskuelig årrække. Vi kunne se på prognoserne, at fjernvarmen formentlig ville koste nogenlunde det samme som gasfyret, når vi kiggede på forbrug, siger Hans Klejstrup.

Driftsudgifterne forsvinder næsten helt

Men forbrugsudgifterne er kun en del af omkostningerne ved at have eget fyr. Vedligeholdelse, serviceeftersyn og omkostninger til et nyt fyr ligger naturligvis hos ejeren. De omkostninger forsvinder stort set ved fjernvarme.

- Der var faktisk nul betænkningstid. Jeg vidste, at forsyningssikkerheden ville blive styrket med fjernvarmen. Samtidig ville vi slippe for de uforudsete driftsudgifter. Det hele ville blive meget nemmere, og varmeprisen ville forblive nogenlunde den samme, siger Hans.

Blev selv ambassadør

Han var så begejstret for tilbuddet, at han hjalp varmeværket med at dele tilbudsflyeren ud til alle beboere i det parcelhuskvarter, hvor han har boet med sin kone i tyve år.

- Så fik jeg lidt motion ud af det, og det var i hvert fald ikke spildt arbejde. Langt hovedparten af beboerne valgte at gå med og få etableret fjernvarme. Der var sågar nogle med næsten nye fyr, som alligevel tilvalgte fjernvarmen, siger Hans.   

Upåklageligt forløb

Det gik gnidningsfrit at få fjernvarme. Selve etableringen blev overstået på få dage, og haven blev reetableret perfekt, hvor man havde gravet, Anlægget i bryggerset fylder lidt mindre end gasfyret, og alle rum i den 135 kvadratmeter store villa er blevet ubesværet opvarmet i den forgangne vinter. Anlægget har kørt upåklageligt siden november i fjor – uden vedligeholdelse. Hans Klejstrup er begejstret for såvel slutproduktet som selve forløbet forud.

- Tørring Kraftvarmeværk har været bundreelle fra start til slut. De bebudede fra starten, at fjernvarmen formentlig ville stige lidt i pris, og at prisforskellen mellem naturgas og fjernvarme sikkert var til at overse i nær fremtid. Der blev ikke puttet med noget, siger Hans.

Ingen klimadagsorden

Han har ikke travlt med at fremhæve en klimavenlig dagsorden som årsagen til skiftet.

- Vi kan jo alle pudse glorien, når der træffes klimavenlige valg. Tørring Kraftvarmeværk kører da en fornuftig blanding af solvarme, el, træpiller og gas til at lave varmen. De arbejder også målrettet på at bringe andelen af gas ned. Men for mig var det vigtigere ved tilvalget af fjernvarme, at det ville gøre hverdagen nemmere, og der samtidig var penge at spare, siger Hans.