Forklaring af acontobeløb for nye fjernvarmebrugere

8. november 2023

 

Forklaring af acontobeløb for nye fjernvarmebrugere

Kære nye forbrugere af fjernvarme hos Tørring Kraftvarmeværk. Vi byder jer velkommen til vores fællesskab og vil gerne give en detaljeret forklaring på, hvorfor jeres første acontobeløb for fjernvarme kan virke højt for de første to måneder – november og december.

 

Sådan fungerer aconto betalingen

Aconto betalingen er en forudbetaling, der er baseret på et estimeret varmeforbrug. Forbrugere, der tilslutter sig fjernvarmenetværket sent på året, vil opleve, at deres forbrug i de første måneder falder sammen med en af de koldeste perioder i Danmark. Det betyder, at varmeforbruget - og dermed omkostningerne - er koncentreret i denne korte periode.

 

 

Hvorfor er betalingerne højere i starten?

  1. Koldere Måneder: November og december står for nogle af de koldeste dage i året, hvilket betyder et højere forbrug af varme for at holde hjemmet behageligt og varmt.
  2. Kortere Betalingsperiode: Da I er tilsluttet sent på året, fordeles hele årets varmeforbrug ikke ud over 12 måneder, men i stedet koncentreres i de resterende måneder af året.
  3. Stor Del af Årsforbruget: Selvom november og december kun udgør omkring 60-70 dage, kan varmeforbruget i disse måneder udgøre mellem 25-30% af det årlige varmeforbrug på grund af de lavere temperaturer.

 

Eksempel:

Lad os sige, at det årlige varmeforbrug for en gennemsnitlig husstand estimeres til 18.000 kr. Hvis dette forbrug blev fordelt jævnt over hele året, ville det resultere i en månedlig acontobetaling på 1.500 kr. Men da varmeforbruget er højere i de kolde måneder, kunne november og december tilsammen udgøre op til 5.400 kr. af det årlige forbrug (30% af 18.000 kr.).

Da I kun betaler aconto for disse to måneder lige nu, kan jeres acontobeløb derfor være højere end hvad det ville være over en komplet 12-måneders cyklus. Det er vigtigt at huske, at disse betalinger er baseret på estimeret forbrug, og eventuelle over- eller underbetalinger vil blive reguleret, når det faktiske forbrug er blevet målt.

 

Regulering af acontobeløb

Det er værd at bemærke, at når vi har et fuldt års forbrugsdata for jeres husstand, vil vi kunne tilpasse jeres acontobeløb mere præcist til jeres faktiske forbrug. Det betyder, at hvis I betaler for meget i forhold til det reelle forbrug, vil I få en tilbagebetaling eller en nedsættelse af de fremtidige rater.

Vi håber denne forklaring har hjulpet med at klarlægge, hvorfor jeres første acontobeløb er højere. Vores mål er at sikre, at alle vores forbrugere har en gennemsigtig og forståelig betalingsstruktur.

Skulle I have yderligere spørgsmål, er I altid velkomne til at kontakte os.

 

Med venlig hilsen,

Tørring Kraftvarmeværk

Et regnestykke kunne se sådan her ud: Eks. 130 m2

Fastafgift: 130 x 43,13 = 5606,9 kr. / år
Måler: 1 x 531,25 kr. / år

531,25 + 5606,9 / 12 = 511,51 kr. mdr. eller 16,817 kr. / dag

Forbrug: 14,55 MWh x 815 kr.=           11.861,85 kr.
Måler:                                                     531,25 kr.
Fastafgift:                                             5.606,90kr.  

Årligt                                                      18.000 kr.