Mere varme fra billig, klimavenlig el

4. juli 2022

Mere varme fra billig, klimavenlig el

De eksplosive energipriser har sat ekstra tempo på Tørring Kraftvarmeværks klimaomstilling. Varmepumpens kapacitet skal mere end fordobles, og det skal varmelageret også. Samtidig investeres i en ny elkedel.

Det er blevet lidt af en linedans at producere fjernvarme. Der er mange penge at spare, hvis balanceevnen er stærk og forhindringer spottes i tide.

Skifter time for time, døgnet igennem

Det gælder om at have en række forskellige energikilder, så det hele tiden er muligt at skifte til den billigste og mest klimavenlige kilde. I Tørring kan man jonglere mellem solvarme, overskudsvarme fra elproduktionen, elektrisk varmepumpe, gas og fyring med forskellige CO2-neutrale brændsler.

Gassen udgør i øjeblikket omkring fem pct og er at regne for en slags nødløsning, når de øvrige energikilder ikke er tilstrækkelige. Målet er at få andelen endnu længere ned.

Værket skifter energikilder mellem årstiderne - og time for time. Om sommeren er der i sagens natur fuld blus på solvarmeanlægget, der kan dække det fulde varmebehov for værkets 1250 kunder. I årets køligere og mindre solrige perioder skifter man mellem de øvrige kraftkilder. Skiftene sker time for time.

Billig strøm om natten

Om natten er elektriciteten billig. Der kan ligefrem være perioder, hvor værket får penge for at aftage strøm fra tyske vindmøller. Her er det indlysende at lade varmepumpen køre for fuldt blus. I dagtimerne er elektriciteten dyr, så her kan overskudsvarmen fra værkets egen elproduktion eller biobrændsler være et bedre valg.

Evnen til at skifte og få mest muligt ud af produktionen er bundet op på evnen til at lagre varmen. Derfor har værket flere akkumuleringstanke, der populært sagt kan opfattes som store termokander. Tre af dem har hver plads til 620 kubikmeter fjernvarmevand og tanken ved solvarmeanlægget 2500 m³. Dette lager bliver udbygget betragteligt i den kommende tid.

Stærkere varmepumpe

Det samme gør varmepumpens ydeevne, der skal opgraderes fra 1 mw til 2,8 megawatt. Så kan varmepumpen producere mere varmt vand til lager om natten, når elektriciteten er billig eller gratis.

Varmepumpen kan også bruges med fordel i vinterhalvåret, fordi den kan opgradere solvarmeanlæggets ydeevne. Solvarmeanlægget producerer i vinterhalvåret lunkent vand, som varmepumpen i løbet af natten kan få op på den rette fjernvarmetemperatur.

Ny elkedel

Tankegangen om at udskifte såvel fossile brændstoffer som biobrændsel med el ligger også til grund for investeringen i en ny elkedel, der er noget større end den type, som findes i de fleste køkkener. Elkedlen er efter planen klar til drift i løbet af det tidlige forår i 2023 og kan producere otte megawatt i timen.

Ud over de nye investeringer kigger man også på at optimere de eksisterende systemer. Solvarmeanlægget er mellem seks og 13 år gammelt, og man vil se på, om ydeevnen kan øges med ny indmad.

Med de nye investeringer og optimeringer står Tørring Kraftvarmeværk stærkere i en tid med ustabile energikilder.