Ny biokedel – et vigtigt supplement til at forsyne TKVV’s forbrugere

20. december 2022

Ny biokedel – et vigtigt supplement til at forsyne TKVV’s forbrugere

Når Tørring Kraftvarmeværk investerer i nye varmekilder, er der altid to ting for øje – løsningen skal være billig for varmefællesskabet og samtidig have øje for klimaet. Det har også været begrundelsen for en ny biokedel, der skal bidrage til at kunne forsyne de mange områder, som konverterer fra gas til fjernvarme.

Måske har du set en masse mennesker i arbejdstøj rende rundt ved Tørring Kraftvarmeværk og har undret dig over, hvad de laver. Heldigvis er der mening med galskaben. For varmeværket er ved at bygge en ny biokedel og samtidig renovere den gamle. Kedlen skal være et supplement til værkets andre varmekilder.

– Det er en hurtig og billig forsyningskilde, som er nødvendig i en tid, hvor vi på kort tid skal udfase gas. Solen skinner ikke hver dag, og nogle dage er der vindstille. Og derfor skal biokedlen ses som en overgangsfase, som sikrer os varme til alle vores fjernvarmebrugere, fortæller direktør for Tørring Kraftvarmeværk Torben Alex Nielsen.

En del af den grønne vision
Biokedlen er et led i en større grøn strategi. Tørring Kraftvarmeværk har også et solvarmeanlæg, en varmepumpe og arbejder desuden på at lave projekter med overskudsvarme samt kigger på mulighederne for at investere i egen vindmølle.

– Det stiller os mindre sårbar i en usikker tid, at vi har flere forskellige varmekilder at trække på. Uanset, hvad benytter vi os altid af de billigste og grønneste løsninger først.

Den ny biokedel forventes at stå færdig i første kvartal af 2023. Lige nu bliver der brugt træpiller fra en fast, lokal samarbejdspartner. Men Tørring Kraftvarmeværk kigger også efter mulighederne for at fyre med affaldstræ. Det kræver dog, at træet er certificeret, for at man må fyre med det, hvilket den nuværende leverandør lever op til.

 

Vidste du?
I sin tid valgte en ung driftsleder at investere i en biokedel og tilhørende kølepumpe. Dengang mødte han meget kritik. I stedet viste kedlen og kølepumpen sig at sikre, at priserne hos Tørring Kraftvarmeværk ikke stak ind i himlen, og den blev en god investering. Det er den løsning, Tørring Kraftvarmeværk nu udnytter ved at nedlægge kølepumpen, som værkets elektriske varmepumpe klarer arbejdet for, og i stedet udvide med en ekstra biokedel.