Vi skal sikre fremtiden med grønne løsninger

22. december 2022

Vi skal sikre fremtiden med grønne løsninger

Hvordan kan vindmøller gavne fjernvarmebrugerne hos Tørring Kraftvarmeværk? Det er værket lige nu ved at undersøge i samarbejde med ingeniører.

Solvarmeanlæg. En varmepumpe. Elkedel på vej. Tørring Kraftvarmeværk bygger på flere varmekilder, som sikrer både pris og klimavenlige løsninger. Samtidig kigger værket hele tiden mod andre grønne løsninger. Derfor har man kastet blikket på mulighederne ved at investere i egen vindmølle.

– Hvis vi selv kan levere strøm med vores egen vindmølle, tror vi på, at vi har fat i den lange ende. På den måde slipper vi for omkostninger for produktion hos en leverandør og transport af strømmen og kan på den måde holde priserne nede. Lige nu er vi på undersøgelsesstadiet, men vi samarbejder med ingeniører for at blive klogere på potentialet. Vi er nødt til at være lidt fremme i skoene, fortæller direktør for Tørring Kraftvarmeværk Torben Alex Nielsen.

En anden fordel ved vindmøllerne er, at når der er overskud af energi, kan det omdannes til varmt vand og lægges på lager i værkets tanke. Tankene er lige nu også ved at blive udvidet til at kunne rumme større mængder.  


Mere varme fra solen i 2023

Ud over projektet med vindmøller arbejder Tørring Kraftvarmeværk på at udvide produktionen af solenergi og er i dialog med Hedensted Kommune om at få et større areal til solvarmeanlæg i sommeren 2023. Tidligere var en fjerdel af varmeproduktionen dækket af varme fra solen, men da der er koblet flere områder og husstande til fjernvarmen, er dækningen faldet. Målet er at komme tilbage på en fjerdel solvarme igen.

Derudover undersøger Tørring Kraftvarmeværk også mulighederne for at modtage overskudsvarme fra lokale virksomheder. Her kan man lave en løsning, hvor virksomhederne kan modtage varme til deres produktion. Den varme, der naturligt går til spilde i virksomhedens produktion, bliver sendt retur til værket, som kan udnytte varmen til byens husstande.

– Vi tør at investere i nye løsninger, fordi det giver os flere tangenter at spille på i usikre tider og stiller os mindre sårbare, siger Torben Alex Nielsen.